Geschiedenis

Oprichting
Op 6 januari 1940 besloten de drie ijsclubs: “’t Haagje, ’t Oostert, ’t Westert” zich samen te bundelen tot één vereniging in Wanneperveen. Dit onder de vlag van ijsclub ‘Belterwiede’- voorheen de ‘Westert’ welke naam het dankte aan het feit dat de activiteiten plaats vonden op de eigen baan gelegen op het Belterwiede. In de wintermaanden wanneer er ijs lag, werd hierop dan altijd een baan uitgezet. In die dagen werd er overigens ook jaren geschaatst op ‘Kierse Wiede’ en in de ‘Oostert’ op het trekgat achter
A. Eissen, Veneweg 32. Het oprichtingsbestuur bestond die dagen uit: Albert Wink, Henk Wildeboer, Derk Slot, Albert Bakker Jzn, Jannes Wink Jzn, J. Huisman en K. de Jonge. Zij waren de initiatiefnemers van de nieuwe ijsvereniging, omdat zij vonden dat één grote ijsvereniging beter zou functioneren dan drie kleinere afzonderlijk. Later was de ijsbaan gelegen aan de Veneweg en stond bekend als “’t Poldertje”.

Zwolsche Courant, 10-01-1940

IJsbaan
In verband met de ruilverkaveling is de ijsbaan verplaatst naar haar huidige plaats aan de Bovenboerseweg. De officiële opening vond plaats op 27 december 1996

Marathon
Meppeler Courant, 28-02-1994

De Vijf Merentocht
Wanneer er voldoende dik ijs ligt kan de bekende schaatstoertocht “De Vijf Merentocht” worden gehouden over een afstand van 25 of 50 km. De vijf meren waarover geschaatst wordt, zijn Bovenwijde, Beulakerwijde, Boschwijde, Schutsloterwijde en Belterwijde. De tocht is aangegeven met blauwe pijlen. Op de ijsbaan aan de Bovenboerseweg, waar iedereen met veel plezier kan schaatsen, organiseert de vereniging o.a. schoolschaatswedstrijden, korte baanwedstrijden of priksleewedestrijden. De ijsvereniging “Belterwiede” beschikt over een goede officiële 400 meter baan. ’s Avonds is er verlichting en voor gezellige muziek wordt gezorgd. Verder is er bij de ijsbaan een sfeervol ingerichte kantine en beschikt de vereniging over een berging voor materialen en veegmachines.

  • De eerste toertocht – “De Vijfmerentocht” werd verreden in 1954. Toen was er tevens een wedstrijd aan verbonden.
  • De eerste marathon om de Brederwiedecup – gehouden op 25 februari 1994 op de ijsbaan te Wanneperveen- is gewonnen door Marco Gorte uit Giethoorn.
  • Op 23 december 2010 heeft IJsclub Wanneperveen de NK marathon georganiseerd.

75-jarig bestaan
Het 75-jarig bestaan op 6 januari 2014 is een mooi moment voor de vereniging om zich op een vernieuwde moderne manier te presenteren. Een nieuwe website www.ijsclubwanneperveen.nl die verbonden is met een Facebookpagina, een specifieke Youtube plek voor filmpjes en het meer vertrouwde Twitteraccount @ijswanneperveen. Allemaal kanalen om de laatste nieuwtjes van de vereniging te kunnen volgen. Ook wordt de nieuwe ambulancekar gepresenteerd. De kar is geschikt om door een quad over het ijs voortgetrokken te worden. Op de ambulancekar kan een EHBO-er naast het slachtoffer plaatsnemen. De kar is volledig op de eigen situatie ontworpen en door de bestuursleden zelf gemaakt. Op en om de ambulancekar ziet u de bestuursleden van dat moment. De namen van links naar rechts achterste rij: Teun Lok, Bert Rumpf, Allard Olie, Gertie Klomp, Jans Bijker; op de voorste rij: Nelleke Bijker, Aaltje van den Brink, Henri van den Brink.

Foto: Wilbert Bijzitter